Teeven neemt woorden over inbreker niet terug

Fred Teeven (VVD) is niet bereid om zijn uitspraken over het 'inbrekersrisico' terug te nemen. Dat schrijft de staatssecretaris van Justitie maandag in antwoord op Kamervragen van de SP.

De staatssecretaris kreeg een storm van verontwaardiging over zich heen toen hij had gezegd dat de inbreker die omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen zelf het risico heeft opgezocht. "Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico", zei Teven in De Telegraaf.

Onder meer de SP vond dat de bewindsman met zijn uitspraak oproept tot geweld. Ook uit rechterlijke hoek klonk kritiek: rechter Frans Bauduin zei zondag in Buitenhof dat Teeven niet had moeten spreken van 'inbrekersrisico'. Die term houdt te weinig rekening met wat is gebeurd, zei hij. Ook moeten politici zich terughoudend opstellen, vond hij.

Hoewel Teeven achter zijn opmerkingen blijft staan, lijkt hij zijn uitspraken wel te nuanceren. "Ik heb op een moment dat dit onderwerp actueel was in algemene zin sympathie willen uitspreken voor mensen die ongewild met inbrekers geconfronteerd worden en die zich verdedigen tegen de dreiging waarmee zijn geconfronteerd worden", stelt hij.

"Ik heb geen oordeel willen geven over het specifieke incident in Diessen", vervolgt Teeven. "Dat oordeel is ook niet aan mij, maar aan de rechter." Onder meer de PvdA had erop gewezen dat niet Teeven maar de rechter oordeelt of het gebruikte geweld tegen de inbreker legitiem was. Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vond dat niet de suggestie tot eigenrichting mocht worden gewekt.

"Mijn opmerkingen zijn een ondersteuning voor mensen die, geconfronteerd met een inbreker in hun woning, zichzelf of hun goederen tegen deze dreiging verdedigen", schrijft Teeven. "Dit is inderdaad iets anders dan een oproep tot het kiezen van eigenrichting of het maken van slachtoffers."