D66 wil Europese zwarte lijst voor artsen

De D66-fractie in het Europarlement wil dat er zo snel mogelijk een Europees register komt voor artsen. Dat zei Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy zaterdag in het NOS Journaal op Radio 1. Gebrandy doet zijn uitspraken naar aanleiding van het bericht dat de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur weer werkzaam is in Duitsland.

Nu werkt het zo dat een land de andere 26 lidstaten op de hoogte moet stellen van artsen die in het eigen land niet meer aan de slag mogen. Een complex systeem dat volgens Gebrandy niet werkt.

De D66-Europarlementarier heeft zijn vraag om een Europese zwarte lijst nu opnieuw neergelegd bij de Europese Commissie. Gebrandy zet zich al twee jaar in voor een dergelijk register. "Er ligt al een voorstel bij de commissie, maar er zijn nog enkele juridische problemen, bijvoorbeeld met de privacywetgeving van sommige lidstaten", aldus Gebrandy.

Volgens Gebrandy zijn er meer artsen zoals Jansen Steur in Europa. "Geen duizenden, maar de schade die wordt aangericht is vaak erg groot."