Artsen weigeren vaginafoto's door te sturen

Artsen van het AMC en Ziekenhuis Gelre Apeldoorn weigeren foto's van vagina's voor en na een schaamlipcorrectie door te sturen naar zorgverzekeraars. "Belachelijk, onethisch en onnodig", noemt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie de sinds dit jaar geldende eis dinsdag in het AD.

Jaarlijks zouden ongeveer tweeduizend vrouwen bij een arts aankloppen voor een schaamlipcorrectie. Ze denken vaak dat het niet normaal is dat de binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste, terwijl dit volgens de woordvoerder van de gynacaelogenvereniging Marieke Paarlberg bij 95 procent van de vrouwen het geval is.

Plastisch chirurg Mujde Özer van het AMC legt in de krant uit dat het zwelweefsel van de clitoris in deze schaamlippen doorloopt. Zij begrijpt dan ook goed dat verzekeraars de ingreep van duizend euro niet willen vergoeden als het niet nodig is.

De eis om foto's voor en na de operatie te maken vinden Özer en Paarlberg echter te ver gaan. Özer wijst erop dat vrouwen bij wie de schaamlippen bij een bevalling zijn doorgescheurd worden gedwongen er foto's van te maken en op te sturen. De eis om foto's te maken zou voor deze groep een onnodige drempel opwerpen.

Bij het AMC krijgen alle vrouwen die een schaamlipverkleining willen eerst een informatief gesprek. Zestig procent ziet na dit gesprek van de ingreep af, zegt Özer in de krant. Paarlberg vindt dat verzekeraars het oordeel over de noodzaak van een correctie aan de artsen moeten overlaten. "Maar kennelijk worden wij dokters niet meer vertrouwd." Zij vindt dat een uitleg waarom de ingreep nodig was moet volstaan.

Zorgverzekeraars Nederland zegt in de krant dat de foto's alleen door medisch adviseurs worden bekeken. De organisatie wijst erop dat ook voor ooglid-, flapoor- en buikwandcorrecties foto's moeten worden gemaakt.

Als arts en patiënt geen foto's sturen, gaan de verzekeraars met hen in overleg en wordt de patiënt zo nodig uitgenodigd voor een onderzoek. "Dan is het sturen van foto's toch juist veel prettiger?", stelt een woordvoerder.