Fysicus Higgs onderscheiden door Britse vorstin

De Schotse natuurkundige Peter Higgs, naamgever van het boson of elementaire deeltje dat fundamentele vragen over het ontstaan van het universum kan helpen verklaren, is samen met honderden anderen onderscheiden door de Britse vorstin Elizabeth II. Andere bekende namen zijn acteur Ewan McGregor, zangeres Kate Bush en Stella McCartney, die de tenues ontwierp van de Britse atleten die deze zomer deelnamen aan de Olympische Spelen in Londen.

Higgs is verheven in de Orde van de Broeders van de Orde van Eer. Het werk van de 83-jarige wetenschapper in de theoretische natuurkunde heeft inzicht geboden in het vraagstuk waarom materie massa heeft. Tijdens wandeltochten in de Schotse bergen kwam hij naar eigen zeggen op het idee van het bestaan van het deeltje dat sindsdien zijn naam draagt.

McGregor werd, net als McCartney, benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk. Bush zei verheugd te zijn dat ze voortaan de titel Commandeur in de Orde van het Britse Rijk mag dragen.

Alle Britse atleten die goud wonnen op de Spelen zijn eveneens onderscheiden. Wielrenner Bradley Wiggins en zeiler Ben Ainslie zijn zelfs geridderd.