'Richard Dawkins is een fundamentalist'

Peter Higgs, naamgever van het inmiddels wereldberoemde higgsdeeltje, heeft Richard Dawkins in een interview met een Spaanse krant een fundamentalist genoemd. Volgens de natuurkundige gaat Dawkins veel te ver in zijn kritiek op religie, omdat hij gelovigen benadert alsof het allemaal fundamentalisten zijn.

Higgs vindt dat Dawkins meer rekening zou moeten houden met gematigde gelovigen die in hun overtuiging wél rekening houden met wetenschappelijke ontwikkelingen. Dawkins zou zijn pijlen op gelovigen richten alsof het allemaal fundamentalistische religieuzen zijn die wetenschappelijk onderbouwde zaken als de evolutie en de oerknal ontkennen omdat die strijdig zijn met religieuze doctrines.

Dawkins, zelf ook behorend tot de top van de internationale wetenschap, wordt wel vaker verweten te ver te gaan in zijn strijd tegen religie. In zijn boeken en documentaires trekt hij regelmatig fel van leer tegen de verschillende wereldreligies en pseudowetenschap. Hem wordt dan ook van verschillende kanten kwalijk genomen te weinig rekening te houden met de diversiteit aan opvattingen die er binnen de verschillende religies bestaan.