Bedrijven kiezen massaal voor autochtone werknemers
Allochtonen lijken in ons land steeds minder kans op een baan te krijgen, zo blijkt uit onderzoek door de islamitische jongerensite Elqalem.nl. De site deed in samenwerking met een werving & selectiebureau en een groep onafhankelijke arbeidsmarktdeskundigen onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Honderdvijftig fictieve sollicitanten gingen hierbij op zoek naar een baan; 75 autochtonen en 75 allochtonen. Van de eerstgenoemde groep kregen 51 personen de baan aangeboden, van de allochtonen kregen slechts twee kandidaten de functie.
Voor alle kandidaten werd een professioneel cv opgesteld en op maat gemaakt voor de openstaande functies, ook werden zij getraind in het voeren van een sollicitatiegesprek. De kandidaten varieerden in opleiding van mbo- tot academisch niveau. Alle nepsollicitanten verstuurden vervolgens een sollicitatie naar een bedrijf waar een functie openstond. Bij de autochtonen mochten 69 van de 75 briefschijvers op gesprek komen, bij de allochtonen lag dit aantal slechts op 33.
Schokkend detail is dat twintig allochtonen met opzet een beter gekwalificeerd cv hadden gekregen dan hun autochtone concurrenten voor de job. Desondanks kozen de bedrijven toch stuk voor stuk voor de autochtoon. Deze bedrijven maakt Elqalem vandaag bekend om hun zogenoemde 'Corporate Shitlist'. In deze lijst staan onder andere Shell, Ford Credit en Reed Elsevier. Ook publiceerde de site een lijst met de 'beste bedrijven' om voor te werken. Deze lijst is gebaseerd op basis van een enquête, gehouden onder 100 allochtone Nederlanders. Hierop staan onder meer ABN Amro, Rabobank, KPN Telecom en Sony Nederland.
Achteraf meldden alle sollicitanten overigens aan de bedrijven dat werd afgezien van het aanbod. Het betreffen namelijk studenten die nog geen tijd hebben voor een fulltime baan.
In het Parool wijzen vandaag onder meer Ford, Vitae, VOC Detachering, Shell en Elsevier de conclusies van Elqalem van de hand. Ondertussen roept Elqalem moslims in Nederland op om de bedrijven op de Corporate Shitlist te boycotten.
-
Kijk hier voor het volledige onderzoek en de volledige 'Shitlist'.