Deurwaarders sjoemelen niet met rente

Er zijn geen bewijzen gevonden dat gerechtsdeurwaarders schuldenaren structureel benadelen door te veel rente in rekening te brengen. Dat is gebleken uit onderzoek, schrijft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsman gelastte het onderzoek vanwege berichten dat deurwaarders zouden sjoemelen. De conclusie luidt dat deurwaarders verschillende software gebruiken waardoor verschillend wordt omgegaan met de manier waarop betalingen op de rente over schulden wordt afgeboekt.

Door deze verschillen zijn 'afwijkingen' geconstateerd, maar die zijn 'zeer beperkt' van omvang. "Niets is gebleken van een structurele en substantiële benadeling van schuldenaren als gevolg van de gebruikte software", schrijft Teeven. "Uiteraard kunnen incidentele fouten niet helemaal worden uitgesloten."

De onderzoekers raden aan om te komen tot een 'eenduidige uitleg' van de regels door de deurwaarders en die zouden de software daarop moeten aanpassen. Teeven neemt deze aanbeveling over. Ook de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders gaat hiermee aan de slag, aldus de staatssecretaris.