Sir Ian McKellen heeft prostaatkanker

Sir Ian McKellen vecht al jaren tegen prostaatkanker."Al zes of zeven jaar", zegt de The Hobbit-acteur tegen de Britse krant Daily Mirror. "Als je het hebt, word je in de gaten gehouden en moet je uitkijken dat het niet uitzaait." De Brit maakt zich geen grote zorgen. "Het zit alleen in de prostaat, het stelt niet veel voor."

"Ontzettend veel mannen sterven eraan, maar het is een van de kankers die heel goed te behandelen zijn", gaat de 73-jarige McKellen verder. "Ik ben onderzocht en het zaait niet uit." De acteur, die vanaf woensdag weer te zien zal zijn als Gandalf in The Hobbit: An Unexpected Journey, heeft geen behandeling gehad voor zijn ziekte.

McKellen heeft leren leven met zijn gezondheidsproblemen. In het begin maakte hij zich ernstig zorgen en liet hij zich geregeld onderzoeken. "Je slikt wel even als je dit nieuws hoort. Het is net als je een hiv-test doet, dat je denkt: is dit het einde van de weg?" De acteur vond het moeilijk overgeleverd te zijn aan artsen. "Je kijkt wachtend toe."

Zijn leeftijd begint McKellen parten te spelen, maar daar maakt hij zich niet druk om. "Ik heb net een gehoorapparaat gekregen, ik moet geopereerd worden aan staar, ik heb implantaten in mijn mond, ik heb problemen met mijn prostaat, het gaat heel goed met mij, dank u wel."

McKellen blijft ondanks zijn gezondheidsproblemen stug doorwerken. Naast zijn rol in The Hobbit-trilogie zal McKellen zich ook weer opmaken voor zijn rol als Magneto in de vierde X-Men-film. "Het is echt fantastisch dat je op deze leeftijd wordt beschermd door specialisten die je problemen begrijpen en je helpen ze op te lossen. Is dat niet alles wat je nodig hebt?"


Sir Ian McKellen heeft prostaatkanker (Foto: Novum)