Egyptische beurs onderuit na hervormingen Morsi

De Egyptische aandelenbeurs is zondag onderuit gegaan. De koers van de EGX30 daalde met 9,5 procent halverwege de eerste handelsdag sinds de Egyptische president Mohammed Morsi enkele grondwetswijzigingen doorvoerde die hem de bijna absolute macht in handen gaven. De verliezen op de beurs in Caïro zijn de grootste sinds de turbulente dagen na de val van president Hosni Mubarak.

Donderdag voerde Morsi een aantal grondwetswijzigingen door waarmee hij zich meer macht toeëigent. De commissie die een nieuwe Egyptische grondwet samenstelt geniet voortaan immuniteit en kan niet op last van de rechter worden ontbonden. Datzelfde geldt voor de eerste kamer van het parlement. Volgens Morsi zijn de maatregelen erop gericht 'de revolutie te beschermen'. Seculiere en liberale politieke partijen zijn het niet eens met de besluiten en hebben gezegd de straat op te gaan om de president met protesten te dwingen de maatregelen terug te draaien.

Rechtenactivist Mohammed ElBaradei waarschuwde zaterdag dat de onrust kan toenemen en dat het leger mogelijk tussenbeide komt. Hij meent dat Morsi, die hij de 'nieuwe farao' noemde, de grondwetswijzigingen ongedaan moet maken. "Er is veel boosheid, chaos en verwarring", zei ElBaradei zaterdag in een interview. "Het geweld breidt zich uit en het gezag van de staat wordt langzaam uitgehold. We hopen op een soepele transitie zonder dat het land in een geweldscyclus terechtkomt, maar ik zie dit niet gebeuren als meneer Morsi zijn besluiten niet intrekt."