'Vrijgeleide voor Assad mogelijk'

De Syrische president Bashar Assad kan een vrijgeleide krijgen als dat een eind kan maken aan de bloedige burgeroorlog in zijn land. Dat opperde de Britse premier David Cameron dinsdag.

"Ik bied hem zeker geen uitweg naar Groot-Brittannië aan. Maar als hij wil vertrekken, dan kan hij vertrekken. Dat kan worden geregeld", verzekerde Cameron voor de camera van televisiezender Al-Arabiya.

De Britse premier toonde zich opnieuw gefrustreerd over het onvermogen van de grote mogendheden Assad een halt toe te roepen. De internationale gemeenschap moet volgens Cameron iedere mogelijkheid overwegen 'om die man het land uit te krijgen en een veilige machtswisseling in Syrië' mogelijk te maken.

"Natuurlijk zie ik liever dat hij de kracht van het internationaal recht zal voelen en hij zijn verdiende loon krijgt", zei Cameron. Volgens Britse diplomaten mag in de woorden van hun premier niet worden gelezen dat voor Assad een ongestoord leventje in het buitenland lonkt, en hij aan gerechtelijke vervolging kan ontkomen.