Top Qatar in teken van leiding oppositie Syrië

Diverse landen hebben zich geschaard achter de vorming van een coherente en representatievere vertegenwoordiging van de Syrische oppositie. Dat zei de Syrische dissident Riad Seif zondag. Diverse groepen die zich in Syrië tegen de regering in Damascus verzetten verwerpen het idee.

De oppositie in Syrië wordt al sinds het begin van de opstand in maart 2011 geplaagd door onderlinge twisten en diepe geschillen. Op een vijfdaagse internationale conferentie die zondag in Doha, in Qatar, van start ging, wordt geprobeerd een oplossing te vinden voor de problemen.

Er staat veel op het spel. Het Westen is niet van plan geld en andere steun te sturen naar groeperingen die de wapens tegen president Bashar Assad hebben opgenomen, omdat de oppositie zo verdeeld is en geen leider heeft.

De Syrische dissident Riad Seif stelde voor een nieuw leidinggevend team van zo'n vijftig personen samen te stellen, onder wie militaire commandanten en plaatselijke leiders uit door rebellen op het leger veroverd gebied. Met name het Vrije Syrische Leger wil niets weten van oppositieleiders in ballingschap, die geen weet zouden hebben van de gebeurtenissen in Syrië.

Volgens Seif steunt een tiental landen zijn plan. Hij noemde echter geen landen bij naam. Als hij de Syrische Nationale Raad, de belangrijkste oppositiegroep die grotendeels uit bannelingen en academici bestaat, zover krijgt zijn plan te steunen organiseert de internationale gemeenschap een conferentie van de Vrienden van Syrië, een bondgenootschap van landen dat de rebellen steunt, in Marokko om het leidersteam te installeren. Een beslissing wordt donderdag verwacht.

Leider van de SNR, Abdelbaset Sieda, zei het plan niet direct te verwerpen. Wel verlangt hij een betere vertegenwoordiging in het leidersteam. Hij sprak van een aandeel van veertig procent in een dergelijk orgaan.