Twee op drie kiezers achter regeerakkoord

Twee op de drie kiezers vinden het pakket maatregelen in het nieuwe regeerakkoord goed. Een kwart spreekt van een slecht akkoord, meldt televisieprogramma Eenvandaag na een peiling onder zeventienduizend mensen. Onderzoek van Maurice de Hond levert echter andere cijfers op.

Het negatiefst zijn PVV- en SP-kiezers, van wie respectievelijk 56 en 52 procent het akkoord verwerpen. Van de VVD-achterban is daarentegen 82 procent tevreden, onder PvdA-stemmers is dit 79 procent. Van de PvdA-leden steunt zelfs 92 procent de afspraken. Zaterdag legt de PvdA het akkoord tijdens een congres voor aan de leden.

Van de losse maatregelen is het versoberen van de AWBZ niet populair: 58 procent van de Nederlanders is hiertegen. Vijftig procent is tegen de versoepeling van het ontslagrecht, terwijl 38 procent er juist voorstander van is. Verder steunt 52 procent de beperking van de WW-duur, maar 39 procent is hier weer tegen.

Het doorvoeren van een huurverhoging voor scheefwoners is wel een populaire maatregel. Van de kiezers is 75 procent hier voor. Verder staat 71 procent achter het inkomensafhankelijk maken van de ziektekostenpremie en is een meerderheid van 62 procent voor een eigen bijdrage voor een bezoek aan de spoedeisende hulp zonder verwijzing van de huisarts.

In het onderzoek van Maurice de Hond onder meer dan drieduizend kiezers via peil.nl dinsdag is overigens sprake van 45 procent positieve kiezers en 27 procent negatieve. Van de PvdA-aanhangers staat 58 procent achter het akkoord, terwijl vijftien procent het juist niet ziet zitten. Bij de VVD is dit 66 om eveneens vijftien procent.

Verder vindt 35 procent van de VVD-kiezers volgens De Hond dat hun partij te veel heeft ingeleverd. Dertig procent van de PvdA-stemmers vindt dat juist van hun partij. Voorts geeft 29 procent van de VVD-stemmers aan te vinden dat hun partij kiezersbedrog heeft gepleegd. Bij de PvdA is dat elf procent van hun aanhangers.


'Twee op drie kiezers achter regeerakkoord' (Foto: Novum)