'Aanslag Beiroet te maken met oorlog Syrië'

De dodelijke aanslag met een autobom vrijdag in de Libanese hoofdstad Beiroet heeft te maken met de burgeroorlog in buurland Syrië. Dat heeft de Libanese premier Najib Mikati zaterdag gezegd.

De aanslag heeft volgens Mikati te maken met een onderzoek van brigadegeneraal Wissam al-Hassan, het hoofd van de Libanese inlichtingendienst, waarin hij blootlegde dat er Syrische plannen waren om chaos te creëren in Libanon. Bij de aanslag kwamen Al-Hassan en zeven anderen om het leven. Tientallen mensen raakten gewond.

Al-Hassan (47) leidde afgelopen zomer een onderzoek dat resulteerde in de arrestatie van de Libanese oud-minister van informatie Michel Samaha, een van de trouwste bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad in Libanon. Samaha, die in hechtenis zit, wordt ervan beschuldigd in opdracht van Syrië een reeks bom- en moordaanslagen te hebben gepland die moesten aanzetten tot sektarisch geweld in Libanon.

Al-Hassan speelde tevens een rol in het onderzoek naar de in 2005 vermoorde Libanese oud-premier Rafik Hariri. De Libanese Hezbollah, die nu in de regering zit, zou achter die moordaanslag zitten, iets wat de beweging ontkent. Hezbollah is de machtigste bondgenoot van Syrië in Libanon. Al-Hassan was een soenniet die werd gezien als tegenstander van Syrië en de sjiitische Hezbollah.

In Libanon bestaat de vrees dat de aanslag voor meer geweld in eigen land kan zorgen. Veel van de soennitische moslims in Libanon staat achter de Syrische opstandelingen, terwijl de meeste sjiitische moslims de kant van Assad hebben gekozen.

Mikati zei ook dat hij zaterdag vanwege de aanslag zijn ontslag heeft aangeboden en een regering van nationale eenheid heeft voorgesteld. President Michel Suleiman vroeg hem echter het land niet in nog meer onzekerheid te storten en aan te blijven om gesprekken met politieke leiders te voeren, aldus de premier. Mikati staat onder grote druk van zijn politieke opponenten vanwege de aanslag.

Op verschillende plekken in het land gingen boze Libanezen zaterdag de straat op. Ze wierpen wegversperringen op en zetten autobanden in brand, uit woede over de aanslag die de Syrische burgeroorlog naar Libanon dreigt te brengen. De regering heeft een dag van nationale rouw afgekondigd.


'Aanslag Beiroet te maken met oorlog Syrië' (Foto: Novum)