Teeven wil verdachte direct na vonnis opsluiten

Verdachten die in eerste aanleg zijn veroordeeld tot een celstraf, moeten bij sommige delicten meteen beginnen aan het uitzitten daarvan, ook als ze in hoger beroep gaan. Dat heeft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Volgens Teeven zou het 'vrij effectief' zijn om mensen meteen na hun veroordeling in eerste aanleg vast te zetten. "Het betekent dat je mensen niet twee keer hoeft op te sporen: eerst voor de strafzaak en later nog eens voor hun straf." Nu moeten rechters per geval beoordelen of een verdachte in afwachting van het hoger beroep in vrijheid mogen worden gesteld.

Teeven wees erop dat sommige landen al zo te werk gaan. In Nederland is het idee in het verleden besproken. Het zou bijvoorbeeld aan de formatietafel opnieuw aan de orde kunnen komen, zei Teeven.

Teeven deed zijn uitspraken tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. De PVV had hem naar de Kamer geroepen om vragen te beantwoorden over een pedoseksueel die na zijn veroordeling naar de Filipijnen is vertrokken. De man was vrijgelaten in afwachting van de behandeling van zijn hoger beroep.

Teeven zei dat eraan wordt gewerkt om de man alsnog zijn straf te laten uitzitten. Hij wilde niet zeggen wat er precies gebeurt. Nederland en de Filipijnen hebben geen uitleveringsverdrag.