Spaanse banken dieper in de problemen

Spaanse banken hebben in juli meer deposito's zien wegvloeien. Het aandeel slechte leningen liep op naar een nieuw record. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Spaanse centrale bank.

Deposito's van Spaanse huishoudens en niet-financiële ondernemingen bedroegen in juli 1287 miljard euro, een daling van 3,4 procent vergeleken met juni. Ten opzichte van juli vorig jaar lagen de deposito's 7,9 procent lager.

Spaanse banken hebben te kampen met een kapitaalvlucht, waarbij deposito's in een steeds sterker tempo worden overgebracht naar het buitenland. Spaanse banken hebben het financieringsgat dat hierdoor is ontstaan opgevangen met krediethulp van de Europese Centrale Bank. Vorige week bleek dat Spaanse banken in augustus voor 412 miljard euro hadden geleend via de ECB, het hoogste niveau ooit.

De kapitaalvlucht in Zuid-Europa heeft er voor gezorgd dat centrale banken als die van Spanje in het krijt staan bij hun noordelijke zusterinstellingen, zoals de Bundesbank en De Nederlandsche Bank. In augustus bedroegen de claims van de Bundesbank op met name zuidelijke centrale banken 751 miljard euro. Voor het uitbreken van de crisis in 2008 wisten Spaanse banken zich nog grotendeel met deposito's of in de markt te financieren.

Slechte leningen bij Spaanse banken bedroegen in juli in totaal 173,1 miljard euro, ofwel 8,3 procent van de kredietportefeuille. Exclusief leningen aan buitenlanders en de overheid bedroegen de slechte leningen 169,3 miljard euro, oftewel 9,9 procent van de kredietportefeuille. Dat is het hoogste niveau sinds de centrale bank van Spanje de gegevens bij is gaan houden in 1962. Spaanse banken hebben te kampen met het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel. Daarnaast is de economie in een depressie beland, wat ook de kwaliteit van activa onder druk zet.

Vanwege giftige activa hebben Spaanse banken kapitaaltekorten, een gat dat niet kan worden gedicht door de overheid. Omdat Spanje zichzelf met moeite kan financieren in de kapitaalmarkt, hebben de andere eurolanden honderd miljard euro aan noodleningen toegezegd waarmee de banken moeten worden geherkapitaliseerd.

Spanje heeft na een rits mislukte reorganisaties van het bankwezen eind augustus aangekondigd een zogenoemde bad bank op te richten. Deze instelling moet andere Spaanse banken zuiveren van giftige activa en vertrouwen in de bankensector herstellen.