Aanzienlijke kans op regenachtige verkiezingsdag

De kans is groot dat kiezers woensdag door de regen naar het stembureau moeten. Volgens weeronline.nl wacht Nederland waarschijnlijk een bewolkte en regenachtige verkiezingsdag.

Een meteoroloog van de weerdienst houdt donderdag nog wel een flinke slag om de arm. "Het is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen wat voor weer het op 12 september wordt. Maar de laatste verwachtingen laten zien dat het hogedrukgebied waar we nu nog mee te maken hebben na het weekend plaatsmaakt voor depressies en storingen."

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen bleek vorig jaar overigens dat de invloed van slecht weer op de opkomst van Tweede Kamerverkiezingen beperkt is. Bij hevige regen daalt de opkomst een procent. Als de zon volop schijnt gaan er anderhalf procent meer mensen stemmen dan als de zon zich de hele dag niet laat zien.

Bij de laatste de Kamerverkiezingen in juni 2010 kwam ruim 75 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. In 2006 was dat nog meer dan tachtig procent.