De Jager verbaasd over opstelling Rutte

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vindt dat Nederland wel het uiterste moet doen om de euro te redden. Hij is verbaasd dat premier Mark Rutte (VVD) dat niet vindt. Dat bleek woensdagavond in het tv-programma Wat Kiest Nederland.

Rutte zei dinsdag in het lijsttrekkersdebat in theater Carré 'nee' tegen de stelling dat Nederland het uiterste moet doen. De Jager zou zelf op de groene knop hebben gedrukt. De Jager tekende er wel bij aan dat een 'strenge voorwaarde' is dat andere landen ook tot het uiterste gaan. Hij is het met Rutte eens dat Griekenland de gemaakte afspraken moet nakomen.

Ook De Jager is geen voorstander van een derde steunpakket, maar hij sluit het niet categorisch uit, zoals Rutte. "Garanderen wat in de toekomst gebeurt, is heel lastig." Volgens De Jager komt een derde steunpakket aan de orde als Griekenland niet kan voldoen aan de eisen die zijn verbonden aan het tweede steunpakket.

De Jager neemt Rutte zijn uitspraken niet kwalijk, aangezien het verkiezingstijd is. "Het is best lastig om lijsttrekker te zijn en ook minister-president." De Jager zei verder dat hij er van uit gaat dat Rutte niet doelt op het tweede steunpakket voor Griekenland, dat pas gedeeltelijk is uitbetaald. "Ik ga er van uit dat hij het over nieuw geld heeft."