Bennie Jolink neemt gas terug

Bennie Jolink is van plan om het rustiger aan te gaan doen. De Achterhoeker zegt niet dat er geen cd's of optredens meer komen, maar beschrijft zijn huidige werkzaamheden als zijn 'laatste kunstje'.

"Voortaan bekijken we het van jaar tot jaar", vertelt de 66-jarige zanger van Normaal donderdag in De Telegraaf. "De huidige veldtocht, de theatertoer en de cd zijn dan ook mijn laatste kunstje."

Volgens Jolink is hij lang niet zo productief geweest. "Dit is zelfs mijn creatiefste periode sinds 1967, 1968, toen ik mijn afstudeerwerkstuk Ik Ben maakte."

Op het moment is Normaal onder meer bezig met de voorbereiding van de elfde en laatste theatertoer, die dit najaar plaatsvindt. "Een grote artistieke wens van mij gaat daarmee in vervulling", vertelt de Achterhoeker. "Muziek, beeldende kunst en literatuur komen samen. Ieder liedje krijgt straks z'n eigen schilderij."

De frontman van Normaal zorgde vorige maand voor ophef met een schilderij van Geert Wilders. Toch piekert hij er niet over om het doek, waarop de PVV-voorman wordt geflankeerd door Adolf Hitler en Anders Breivik, weg te halen. "Dan zou het Entartete Kunst zijn, zoals dat in Hitlers Derde Rijk werd genoemd."