Geen loon voor aangehouden directeur Laurentius

De Bredase woningcorporatie Laurentius hoeft haar geschorste directeur geen loon door te betalen. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald in een kort geding dat de directeur, Walter V., had aangespannen.

V. werd op 21 mei aangehouden op verdenking van vastgoedfraude. Hij werd dezelfde dag door Laurentius geschorst. De directeur eiste dat hij weer loon zou krijgen vanaf 23 juni, tot die dag zat hij in voorarrest. Hij stelde dat hij weer in staat was zijn werkzaamheden als directeur uit te voeren.

De rechtbank noemt dat echter irrationeel en ondenkbaar. De directeur is namelijk vrijgelaten op voorwaarde dat hij tijdens het strafrechtelijk onderzoek geen contact heeft met een mededirecteur en een projectmanager van de corporatie.

Zelfs als hij wel contact met hen zou mogen hebben, hoeft Laurentius volgens de rechter geen loon te betalen. Hij wordt verdacht van ernstige misdrijven waardoor de corporatie financiële schade heeft opgelopen. Ook heeft hij volgens de rechtbank geweigerd de corporatie uitleg te geven over de beschuldigingen.

Behalve V. heeft justitie ook twee directieleden van vastgoedbedrijven en twee anderen in het vizier. Bij de doorzoeking van een woning in mei werd een koffer met honderdduizenden euro's gevonden. Laurentius beheert ruim 8500 huurwoningen in en rondom Breda.

Vorige maand stapte de voltallige raad van commissarissen van Laurentius vanwege de fraudezaak op. Laurentius werd in april onder extern toezicht geplaatst omdat de corporatie met financiële problemen kampt. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) gaf in een brief aan te twijfelen dat de raad op korte termijn het roer kon omgooien.