Eerste tropische dag een feit

De eerste landelijke tropische dag van het jaar is een feit. De temperatuur steeg rond 14.45 uur zaterdagmiddag in De Bilt tot boven de 30 graden, meldt weeronline.nl. Rond 15.00 uur was het in Limburg tot dan toe het warmst: daar steeg het kwik tot 34,4 graden.

Ook zondag wordt het naar verwachting erg warm, mogelijk zelfs warmer dan zaterdag. Toch zit een landelijke hittegolf er niet in. Voor zo'n hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen op rij warmer zijn dan 25 graden, waarvan drie dagen boven de dertig graden. De laatste landelijke hittegolf dateert uit 2006.

De hoge temperaturen kunnen ook tot problemen leiden. Zo gaf het RIVM vrijdag al een waarschuwing af voor matige smog. Vooral kinderen, mensen met gevoelige luchtwegen en sporters in de buitenlucht moeten oppassen. Langdurige inspanning in de middag of avond wordt afgeraden.

Het Nationaal Ouderenfonds waarschuwde deze week ook voor de hoge temperaturen en gaf tips om hiermee om te gaan. Bij veel verpleegtehuizen is het hitteprotocol van kracht. In Nederland is het voor elke zorginstelling verplicht om zo'n protocol te hebben.

De NS liet vrijdag al weten langere treinen in te zetten naar de badplaatsen Hoek van Holland en Zandvoort.