"Stephen Colbert betrouwbaar door plaatjes"

Opmerkelijk wetenschappelijk nieuws uit Nieuw-Zeeland en Canada. Onderzoekers hebben uitgevonden waarom mensen als Stephen Colbert zo betrouwbaar worden gevonden. Het geheim? Decoratieve plaatjes!

"We wilden uitzoeken in hoeverre de foto's die mensen iedere dag zien -bijvoorbeeld in kranten of op het nieuws - 'waarheiditeit' (Engels: truthiness, red.) kunnen oproepen", aldus hoofdonderzoeker Eryn J. Newman van de Victoria University in Wellington: "we waren heel verbaasd over wat we vonden."

In een reeks van vier onderzoeken, gehouden in Nieuw-Zeeland en Canada, lieten de onderzoekers testpersonen zinnen lezen als "Het metaal in een thermometer is magnesium", en ze vroegen hen vervolgens of ze dachten dat de stelling waar was of niet. In sommige gevallen stond er een plaatje naast, dat niet weggaf of de stelling waar was, zoals een afbeelding van een thermometer. Ze ontdekten dat als er een afbeelding bij stond, dat mensen de claim betrouwbaarder vonden dan zonder plaatje.

Newman waarschuwt nog wel voor een gevaarlijke implicatie van deze trend: "Decoratieve plaatjes worden dikwijls gebruikt om de aandacht te trekken. Ons onderzoek suggereert dat deze foto's onbedoelde gevolgen hebben, waardoor mensen informatie als waar aannemen door gevoel, en niet door de feiten."


Dit artikel is volledig betrouwbaar.