'Pensioenfonds CBR jarenlang chaos'

Bij het interne pensioenfonds van het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) was het jarenlang een financiële puinhoop. Er werd voortdurend geschoven met miljoenen, waardoor niemand meer wist hoeveel geld er nog in de kas zat. Dat meldt De Telegraaf dinsdag.

De financiële chaos blijkt volgens de krant uit een forensisch accountantsonderzoek dat het CBR dinsdag openbaar maakt. Door het geschuif met geld kon er het ene jaar 32 miljoen euro in kas zitten, en het andere jaar nul. Tussen 1997 en 2003 stond het saldo op nul, daarna is er weer vijf miljoen bijgestort door de directie. Twee jaar later was er echter te weinig geld in kas om de pensioenen met de inflatie te laten meestijgen, schrijft de krant.

Het accountantsonderzoek werd ingesteld in opdracht van de directie en de ondernemingsraad. Bij het bedrijf was jaren sprake van een 'erg losse bestuurscultuur', waarbij de directie en raad van toezicht problemen lieten voortbestaan, meldden ondervraagde oud-leidinggevenden.

De onderzoekers stellen nu vast dat er geen fraude is gepleegd en dat de meeste boekhoudkundige problemen achteraf weer zijn rechtgezet. Hoeveel geld er precies is gespaard in het fonds en wat daarmee is gebeurd is na een jaar onderzoek echter niet meer vast te stellen. Volgens de krant is ook het archief van het CBR een chaos en ontbreken veel stukken.