FOK!filmtip van de dag: The Quiet Man (1952)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

The Quiet Man 01

Zondagmiddag is een uitgelezen moment om eens lekker op de bank te hangen, effe uitgebreid niks doen en even lekker genieten van een heerlijke film. Ook vandaag kunnen we bij onze Vlaamse buren van één terecht, voor een heerlijke klassieker. John Ford is bij vele filmliefhebbers bekend als de regisseur van talloze grootse westerns. In 1952 begaf de befaamde regisseur zich echter op glad ijs toen hij naar Ierland ging om daar een film te maken, in de stijl van de op dat moment populaire Britse komedies zoals Whiskey Galore. Ford's liefde voor het land, zijn gebruik van de natuur in zijn films en zijn strakke wijze van vertellen zorgden er voor dat de film in geen enkel geval een uitglijer kan worden genoemd.

The Quiet Man 02

Een in Ierland geboren bokser Sean Thornton (John Wayne) keert naar zijn geboorteland terug nadat hij in de boksring een tegenstander heeft zien sneuvelen. Hij heeft zich voorgenomen om zijn gevaarlijke 'rechtse' nooit meer te gebruiken, maar om rustig te gaan leven in het huisje waar hij ooit het levenslicht voor het eerst mocht aanschouwen. Maar zelfs in het rustige Ierland komt de bokser in moeilijkheden. Hij raakt verliefd op de mooie Mary Kate Danaher (Maureen O'Hara), maar deze blijkt een nogal potige broer genaamd Squire 'Red' Will Danaher (Victor McLaglen) te hebben die het niet eens is met de relatie van de twee. Volgens Iers gebruik moet de broer toestemming geven voor hun huwelijk en eveneens zorgen voor de bruidschat. Als die schat uitblijft beschouwt het vrouwtje zich als niet echt getrouwd en de bokser mag de huwelijksnacht doorbrengen op zijn slaapzak. Welke verwikkelingen deze situatie met zich meebrengen en hoe de slaapzak later opgeborgen kan worden kan je vanaf 14.00 uur zien op één in de FOK!filmtip van de dag: The Quiet Man.

The Quiet Man 03
Uit het blad Frisia van 4 juni 1954 (bron: Tresoar)

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!