Miljoen extra voor hulp Syrië

Nederland trekt een miljoen euro extra uit voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië, bovenop de zes miljoen die de regering al had uitgetrokken voor noodhulp in het door interne conflicten getroffen land. Met het geld moet het Rode Kruis tweehonderdduizend Syriërs van voedsel en medische hulp voorzien, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Volgens staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) slaan steeds meer mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld of zijn in hun eigen stad afhankelijk van het Rode Kruis. "De gevechten van de afgelopen dagen in de stad Aleppo hebben de behoefte aan noodhulp dramatisch doen toenemen."

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) acht het Syrische regime verantwoordelijk 'voor de gewelddadige militaire operaties' door het hele land. Hij wil dat er snel een politieke oplossing komt. Nederland is er voorstander van via een VN-resolutie tot een veroordeling te komen. "Dit is het meest heldere signaal dat we richting Syrië kunnen afgeven."

De eerdere zes miljoen euro werd via VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en het Wereldvoedselprogramma gedistribueerd. Ook draagt Nederland jaarlijks bij aan noodhulporganisaties die in Syrië actief zijn.


Het land is de afgelopen jaren zwaar gehavend door bloedige interne conflicten, beide menselijk en materieel. Foto: ANP/AP