Meeste water geschikt om in te zwemmen

Niet alleen het weer zit zondag mee, ook het zwemwater laat zich van zijn goede kant zien. Het meeste water is geschikt om in te zwemmen.

De overlast van blauwalg valt mee. Blauwalg groeit het beste bij warmere temperaturen en daar is de laatste tijd weinig sprake van geweest. In Zuid-Holland gelden voor vier wateren zwemverboden en voor twee wateren negatieve zwemadviezen vanwege blauwalg, in Groningen een. In de rest van het land gelden alleen waarschuwingen vanwege blauwalg.

In Friesland zijn vijf waarschuwingen voor blauwalg afgegeven, in Groningen vier, in Noord-Holland negen, in Zuid-Holland vijf en in Noord-Brabant twee.

Er zijn ook andere problemen die roet in het eten kunnen gooien. Zo schort het in enkele gevallen aan de waterkwaliteit, bestaat het risico op zwemmersjeuk of een biologische infectie. Bij Boulevard Noord in Katwijk aan zee wordt gewaarschuwd voor verontreinigd zeewater door spuiwerkzaamheden.

In Zuid-Holland is sprake van een gevaarlijke zeestroming. Daarom geldt een zwemverbod op het strand van vierhonderd meter ten zuiden van de strandslag Schelpenpad tot vierhonderd meter ten noorden van de strandslag Watertoren. De actuele stand van zaken is te vinden op pagina 725 van teletektst.


Meeste water geschikt om in te zwemmen (Foto: Novum)