'Ziekmakende' busjes mogen blijven

De 'ziekmakende' busjes die vervoerder Connexxion in Drenthe inzet, mogen gewoon in gebruik blijven. Dat heeft de rechtbank in Assen donderdag bepaald. FNV Bondgenoten en het Bureau Beroepsziekten van de FNV hadden de rechtszaak aangespannen omdat chauffeurs ziek zouden worden van het rijden in de busjes.

Volgens de vakbond doet Connexxion niet genoeg om de busjes aan te passen. De rechter vindt dat dit wel voldoende is gebeurd. Zo zoekt Connexxion samen met chauffeurs naar een betere stoel voor in de busjes. Buitengebruikstelling van de busjes kan daarom niet aan de orde zijn, oordeelde de rechter.

De FNV had geen vertrouwen in de aanpassingen. "Deze bussen schieten op zo veel punten tekort dat ze niet zijn aan te passen", zei Marian Schaapman, directeur van het Bureau Beroepsziekten van de FNV voor aanvang van de rechtszaak. Connexxion wil alleen de stoelen vervangen, terwijl de busjes in zijn geheel zo schokken dat er mensen thuis komen te zitten. Ze zijn hier al zeven maanden mee bezig en er is nog steeds niets gebeurd."

Het Bureau Beroepsziekten en FNV Bondgenoten overwegen in hoger beroep te gaan. "Ik respecteer de beslissing van de rechter, maar de gezondheid van de chauffeurs staat voor mij voorop", aldus Schaapman.

De vijf achtpersoonsbusjes rijden in de omgeving van Meppel en Hoogeveen. Een aantal chauffeurs is langdurig uitgevallen door het rijden in de Mercedes-busjes, die zijn vervaardigd volgens de eisen van Connexxion.


'Ziekmakende' busjes mogen blijven (Foto: Novum)