[Tour] Fédrigo Vandevelde te snel af

Pierrick Fédrigo heeft de vijftiende etappe van de Tour de France, over 158 kilometer van Samatan naar Pau, op zijn naam geschreven. De Fransman bleef medevluchter Christian Vandevelde in de sprint voor.

Vanuit de start probeerden verschillende renners uit het peloton te demarreren. Verschillende groepjes kregen echter geen ruimte. Het bleef lang onrustig in het peloton waardoor een aantal renners het tempo niet meer konden bijbenen en moesten lossen. Arashiro, Grabsch, Costa, Grivko en Millar leken een gaatje te kunnen slaan maar hun maximale voorsprong was maar 26 seconden. Verschillende renners onder wie Kroon, Kruijswijk en Weening probeerden naar de kopgroep te komen.

Boasson Hagen probeerde rust te krijgen in het peloton door de renners te vragen de benen stil te houden, maar zonder succes. Martinez, Trofimov, Vinokoerov en Marcato sloten zich bij de koplopers aan en even later werden ze weer door het peloton teruggepakt. Na ruim zestig kilometer koersen krijgen Fédrigo, VandeVelde, Dumoulin, Devenyns en Voeckler wel de zegen van het peloton. Al gauw was de voorsprong opgelopen tot ruim twee minuten. Nicki Sörensen probeerden ook nog bij de koplopers te komen.

In het peloton was het Saxo Bank dat aan kop van het peloton reed. Het leek een straftraining omdat zij niemand in de kopgroep hadden. Sörensen (Saxo Bank) had zich inmiddels bij de kopgroep gevoegd en in het peloton viel het daarom weer stil. Zo'n 43 kilometer voor de finish was de voorsprong ruim zeven minuten. Die voorsprong werd zelfs nog meer dan tien minuten.

Het was Sörensen die tien kilometer voor de finish als eerste demarreerde uit de kopgroep. De rest wist het wiel van Sörensen echter snel weer te vinden. De volgende die wegsprong was Fédrigo maar VandeVelde reageerde en wist als enige bij de Fransman te komen. De twee wisten een gaat je pakken op de vier anderen. Drie kilometer voor de meet was de voorsprong vijftien tellen. Devenyns probeerde nog bij het tweetal te komen, maar de Belg slaagde daar niet in. In de eindsprint was Fédrigo Vandevelde vervolgens de baas.

Uitslag vijftiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Pierrick Fédrigo FDJ FRA 3.40,15
2 Christian Vandevelde GAR VS z.t.
3 Thomas Voeckler EUR FRA +0.12
4 Nicki Sørensen SAX DEN z.t.
5 Dries Devenyns OPh BEL +0.20
6 Samuel Dumoulin COF FRA +1.02
7 Andre Greipel LOT DUI +11.50
8 Tyler Farrar GAR VS z.t.
9 Peter Sagan LIQ SLW z.t.
10 Kris Boeckmans VAC BEL z.t.

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 68.33.21
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Cadel Evans BMC AUS +3.19
5 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +6.15
7 Tejay van Garderen BMC VS +6.57
8 Janez Brajkovic AST SLO +7.30
9 Pierre Rolland EUR FRA +8.31
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +8.51