[Tour] Pinot wint onstuimige rit naar Porrentruy

Thibaut Pinot heeft op fraaie wijze de onstuimige achtste etappe in de Tour de France gewonnen. De Fransman soleerde naar de zege in de rit die de renners over 157,5 kilometer van Belfort naar het Zwitserse Porrentruy voerde.

In de etappe van vandaag was het al vanaf de eerste kilometer van de dag koers. Veel renners die gisteren de slag misten gingen de strijd aan. Er volgde een spervuur van demarages waarbij de Nederlanders veelvuldig aan het front te vinden waren. Nadat de stofwolken opgetrokken waren reden Jérémy Roy en Fredrik Kessiakoff aan de leiding. Achter hen reed een grote groep waarin naast de latere ritwinnaar Pinot ook de Nederlanders Steven Kruijswijk, Johnny Hoogerland, Bauke Mollema, Laurens ten Dam en Pieter Weening reden.

Roy en Kessiakoff werden gegrepen, maar omdat de samenwerking tussen de renners niet op gang kwam demareerde Kessiakoff op de twee na laatste klim van de dag. De Zweed bouwde een voorsprong van bijna twee minuten op zijn achtervolgers op. Pinot en Tony Gallopin gingen in de tegenaanval en reden al snel een minuut van het gat dicht.

Op de laatste berg van de dag, de Col de la Croix, liet de pas 22-jarige Pinot eerst Gallopin achter zich en achterhaalde vlak onder de top Kessiakoff. De Fransman soleerde hierna in de laatste zestien kilometer naar de finish. Kessiakoff werd nog achterhaald door de groep met de klassementsrenners waarin Cadel Evans naar plaats twee sprintte. Grootste slachtoffers in het klassement waren Nicolas Roche, Maxime Monfort en Rein Taaramäe.