[Tour] Sagan wint slagveldetappe in Metz

Peter Sagan heeft zijn derde etappe in de Tour de France gewonnen. De Slowaak uit de Liquigasploeg was in de zesde etappe in Metz de snelste in de massasprint van een peloton dat door een valpartij op 25 kilometer van de streep in stukken was geslagen. Onder meer Robert Gesink en Bauke Mollema verloren veel tijd.

In de etappe ontstond een vroege kopgroep met Karsten Kroon, David Zabriskie, Romain Zingle en David Malacarne. Dit viertal kreeg een maximale voorsprong van ruim zes minuten, maar bleef binnen schootsafstand van het peloton. Op iets meer dan een kilometer van de streep was Zabriskie de laatste die gegrepen werd door een uitgedund peloton.

Net als in de afgelopen dagen vielen er in het peloton vele valpartijen te noteren. Nog voor de start viel onder meer de Belg Van den Broeck, maar dat was nog zonder dat er schade opgelopen werd. Een valpartij van onder meer Greipel, Westra, Gutierrez, Gesink en Valverde na een uur koers zorgde al voor meer schade, maar de renners konden weer aansluiting vinden bij het peloton. Op het enige bergje van de dag ging onder meer Mollema tegen de vlakte, maar ook hij kon door.

Dat was niet het geval bij een valpartij op 25 kilometer van de streep. Een grote groep renners klapte daar tegen het asfalt en het peloton viel in stukken uiteen. Naast de Rabobank-kopmannen Gesink, Mollema en Kruijswijk waren ook Schleck, Boasson Hagen, Valverde, Cavendish en Hesjedal erbij betrokken. Zij konden verder, maar verloren veel tijd.

Vooraan gaf een groep van ongeveer zestig renners gas, waarbij het uiteindelijk uitdraaide op een massasprint. Daarin was niet zoals in de afgelopen dagen Greipel de sterkste, maar Sagan die hiermee zijn derde zege deze Tour boekte. Kenny van Hummel was de beste Nederlander met een vierde plaats.

Mollema kwam uiteindelijk in een groep samen met onder meer Schleck en Boasson Hagen op ruim twee minuten over de streep. Gesink verloor 3.31 minuten op de winnaar, Hoogerland ruim zes minuten en Ruijgh zelfs dertien minuten.

Uitslag

# naam ploeg land tijd
1 Peter Sagan LIQ SLW 4:37.00
2 André Greipel LTB DUI z.t.
3 Matthew Goss OGE AUS z.t.
4 Kenny van Hummel VAC NED z.t.
5 Juan Jose Haedo STB ARG z.t.
6 Greg Henderson LTB NZL z.t.
7 Alessandro Petacchi LAM ITA z.t.
8 Luca Paolini KAT ITA z.t.
9 Daryl Impey OGE ZAF z.t.
10 Bratt Lancaster OGE AUS +0.04


Stand

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 29:22.36
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Denis Menchov KAT RUS +0.13
6 Cadel Evans BMC AUS +0.17
7 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
8 Andreas Klöden RNT DUI +0.19
9 Peter Sagan LIQ SLW z.t.
10 Maxime Monfort RNT BEL +0.22