Ziekenhuizen verzetten zich tegen concentratie zorg

Ruim veertig ziekenhuizen gaan zich gezamenlijk verzetten tegen plannen van verzekeraars om het aantal ziekenhuizen te verminderen. De verzekeraars willen de zorg concentreren om kostenbesparing. De ziekenhuizen zijn echter bang dat dit ten koste gaat van de patiënt, schrijft De Telegraaf.

In Nederland zijn iets minder dan negentig ziekenhuizen. Grote verzekeraars als Achmea, CZ en Menzis willen dat dit aantal gehalveerd wordt om kosten te besparen. Volgens de ziekenhuizen is dat niet de oplossing.

De hospitalen vinden dat juist veel meer nauwe regionale samenwerking nodig tussen ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Alleen zo kan de zorg kwalitatief goed, dicht bij de patiënt en betaalbaar blijven, zeggen ze.

De ziekenhuizen hebben zich gebundeld in de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe zorgpolis. Die moet vanaf volgend jaar landelijk beschikbaar zijn en garandeert volgens de vereniging dat patiënten zorg van hoge kwaliteit krijgen zonder dat ze daar ver voor moeten reizen.

De vereniging benadrukt dat ze niet zelf gaat verzekeren, maar dat overlaat aan een bestaande verzekeraar waarmee de plannen verder worden uitgewerkt. Inmiddels heeft een tweede verzekeraar interesse getoond voor het initiatief.