Proces tegen Mladic van start

Twintig jaar nadat Servische troepen een wrede etnische zuivering in Bosnië begonnen, staat hun leider, generaal Ratko Mladic, eindelijk terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Mladic kwam het Joegoslaviëtribunaal woensdag, toen zijn proces begon, binnen als een broze 70-jarige, die alleen in de verte nog doet denken aan de arrogante generaal die de Servische troepen leidde in een oorlog die aan zo'n honderdduizend mensen het leven kostte.

"Ik hoef niet te zeggen hoe belangrijk het is dat dit proces eindelijk kan beginnen, zeventien jaar nadat de eerste aanklacht tegen hem werd ingediend", zei Serge Brammertz, hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, dinsdag.

Mladic was jaren op de vlucht tot hij vorig jaar in de buurt van Belgrado werd opgepakt en naar Den Haag werd overgebracht. Hij zit in dezelfde gevangenis als zijn voormalig politiek leider Radovan Karadzic, die in 2008 werd gearresteerd en nu halverwege zijn eigen proces wegens gelijksoortige aanklachten is.

"We hadden natuurlijk liever gewild dat ze beiden door dezelfde rechter werden berecht, omdat een van hen ervan verdacht wordt de politieke architect van de misdrijven te zijn en de ander de militaire leider van dit beleid", zei Brammertz.

Beide mannen worden beschuldigd van het leiden van de Bosnisch-Servische troepen die verantwoordelijk worden gehouden voor etnische zuivering. In 1995 kwam die tot een dieptepunt met de ergste slachting in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, die van achtduizend moslimmannen en -jongens in Srebrenica.

De man die wordt beschouwd als de grote architect achter de oorlogen op de Balkan in de jaren negentig, voormalig president van Joegoslavië Slobodan Milosevic, stierf in 2006 aan een hartaanval in zijn cel voordat de rechters een vonnis konden vellen. Overlevenden van de Bosnische oorlog hopen dat Mladic, die in slechte gezondheid verkeert, niet hetzelfde zal overkomen.

"Slachtoffers zijn bang dat Mladic dood zal gaan en dat zou heel teleurstellend zijn voor de slachtoffers in Bosnië. Ik wil een veroordeling van Mladic zodat de hele wereld kan zien dat hij een oorlogsmisdadiger is en dat hij de misdrijven in Bosnië heeft gepleegd", zei Kadefa Mujic (42), vertegenwoordiger van de groep Moeders van Srebrenica. Mladic heeft de aantijgingen tegen hem ontkend. Hij is van mening dat zijn leger de Serviërs in Bosnië beschermde.

Dinsdag wees de president van het Joegoslaviëtribunaal, Theodor Meron, verzoeken van Mladic om de Nederlandse rechter Alphons Orie te vervangen omdat hij vooringenomen zou zijn en zijn proces zes maanden uit te stellen af.

Er zullen getuigenissen van meer dan vierhonderd mensen worden gehoord, zei Brammertz. Er is voor de aanklagers tweehonderd uur gereserveerd om de zaak uiteen te zetten. Vervolgens begint Mladic zijn verdediging. Als hij wordt veroordeeld hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.


Proces tegen Mladic van start (Foto: Novum)