Spaanse 'indignados' vieren verjaardag protesten

De Spaanse 'indignados', die vorig jaar verontwaardigd in het geweer kwamen tegen de bezuinigingen, maken zich op om de eerste verjaardag van hun protestbeweging te vieren. Voor zaterdagavond staan in heel Spanje demonstraties op stapel.

Spanje verkeert al geruime tijd in een diepe economische crisis, en de vrees groeit dat het land net als Griekenland, Ierland en Portugal een beroep zal moeten doen op noodleningen. De economie krimpt, en bijna een kwart van de Spanjaarden heeft geen werk.

Op 15 mei vorig jaar was het geduld van honderdduizenden mensen met het bezuinigingsbeleid van de sociaaldemocratische regering ten einde. Ze gingen de straat op om hun woede te koelen, en noemden zich de Beweging van de Verontwaardigden. Wekenlang bivakkeerden de betogers in tentjes op bezette dorps- en stadspleinen. Niet alleen in Spanje, maar in heel Europa volgden veel mensen hun voorbeeld.

De verkiezingen van november brachten de regering ten val, maar de nieuwe conservatieve premier Mariano Rajoy zette de bezuinigingen van zijn voorganger voort. Verscheidene jongeren hebben zaterdag opnieuw het Puerta del Sol-plein in Madrid, de bakermat van de beweging, bezet. Ze willen daar drie dagen blijven. Maar de autoriteiten in de Spaanse hoofdstad hebben aangekondigd dat ze niet toestaan dat de demonstranten op het plein overnachten. Tweeduizend man oproerpolitie staat klaar om in te grijpen.

''We zijn hier om de verjaardag van onze beweging te vieren'', zei activiste Ana Pancorvo (40). ''Hoewel we enkele dingen tot stand hebben gebracht is de toestand nu nog veel slechter, dus we moeten doorvechten om verbetering te bewerkstelligen.''