UNHCR hekelt Hongarije om behandeling migranten

De Verenigde Naties hebben in een dinsdag verschenen rapport scherpe kritiek geleverd op het asielbeleid van de Hongaarse regering. De regering van premier Viktor Orban besloot in 2010 om asielzoekers zonder papieren achter de tralies te zetten. In sommige gevallen worden asielzoekers een jaar lang vastgezet. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is dit beleid onnodig streng en niet in lijn met Europese en internationale wetgeving.

"Geen ander land (in Centraal-Europa) neemt dergelijke extreme en strenge maatregelen als Hongarije. En in geen ander land krijgen we zoveel gelijksoortige berichten over mishandeling tijdens detentie", aldus Gottfried Köfner, UNHCR-gezant voor Centraal-Europa. Volgens Köfner worden legale asielzoekers behandeld alsof ze illegaal het land zijn binnengekomen. "Mensen die op de vlucht zijn en een verzoek tot asiel indienen overtreden de wet niet. Internationale wetten beschermen ze zelfs tegen vervolging."

UNHCR heeft meldingen binnengekregen over verbaal en fysiek geweld tegen asielzoekers. Bovendien wijst Hongarije een groot aantal asielaanvragen af, zonder dat er naar de zaak is gekeken. "Asielzoekers worden bijvoorbeeld regelmatig uitgezet naar Servië, dat door Hongarije ten onrechte wordt gezien als een veilig land voor vluchtelingen. Geen andere lidstaat van de Europese Unie beschouwt Servië als veilig", aldus Köfner.

Het UNHCR-rapport is het jongste in een reeks kritische rapportages over de manier waarop de regering van Orban omgaat met mensenrechten en vrijheden. Het Hongaarse ministerie van binnenlandse zaken, dat gaat over immigratiekwesties, weigerde woensdag op de zaak in te gaan. Het verklaarde slechts het niet eens te zijn met de bewering dat Servië onveilig is.