Veiligheidsagenten Obama geschorst om wangedrag

Twaalf agenten van de geheime dienst die de veiligheid van de Amerikaanse president Barack Obama bij een bezoek aan Colombia hadden moeten regelen zijn geschorst vanwege beschuldigingen van wangedrag. Een tipgever stelde dat prostituees bij het wangedrag betrokken zijn. Een woordvoerder van de Amerikaanse geheime dienst ontkende dit niet.

Het incident dreigt het bezoek van Obama te overschaduwen. Hij bezoekt een economische top in Cartagena. De agenten zouden zich hebben misdragen voordat Obama vrijdagnacht aankwam. Hun gedrag zou geen invloed hebben gehad op de veiligheidsplannen voor de reis van de president.

Zeker een agent zou zich hebben ingelaten met prostituees in Cartagena. De agenten verbleven in Hotel Caribe, waar ook de staf van het Witte Huis en de pers tijdens de top verblijven.

Een hotelmedewerker die zijn naam niet durfde te geven uit angst zijn baan te verliezen, zei dat de agenten ongeveer een week geleden arriveerden. Ze zouden tijdens hun verblijf veel hebben gedronken. De agenten zouden het hotel donderdag hebben verlaten, een dag voordat Obama en andere regionale leiders arriveerden.

De betrokken agenten zijn terug naar hun vaste werkplek gestuurd en vervangen door collega's, laat de woordvoerder van de geheime dienst weten. De zaak wordt verder intern afgehandeld.