De Jager: Euro bracht veel voordeel

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is niet verbaasd dat de PVV met een rapport komt dat de terugkeer naar de gulden bepleit. "Het is één van de vele rapporten over de euro", laat de bewindsman in een eerste reactie weten.

"De euro en de interne markt hebben Nederland veel voordeel gebracht", stelt hij verder. De Jager verwijst naar twaalf onderzoeken die hij in december naar de Tweede Kamer stuurde. "Uit al deze onderzoeken blijkt dat de kosten van het opbreken van de eurozone door anderen veel hoger geschat wordt."

De Jager zal zich blijven inzetten voor een stabiele euro. De afgelopen twee jaar zijn daarin al 'grote stappen' gemaakt, vindt de bewindsman.

D66 doet het rapport van het Britse bureau Lomard Street Research af als 'flinterdun'. "Ik snap dat mensen terugdenken aan de gulden, omdat onze economie nu in woelig vaarwater zit en men zorgen heeft over de toekomst", zegt financieel specialist Wouter Koolmees. "Daarom is de poging van de PVV te begrijpen, alleen is die met het presenteren van een voodoo-economisch en rammelend rapport compleet mislukt."

Het afschaffen van de euro kost volgens hem nog veel meer geld. "Teruggaan naar de gulden is een grote knauw voor ons land dat afhankelijk is van export," aldus Koolmees.

Zijn collega Elly Blanksma van regeringspartij CDA doet het rapport van het 'eurosceptische onderzoeksbureau' af als 'nogal eenzijdig'. "De euro heeft van ons een economische wereldspeler gemaakt", reageert Blanksma op Twitter.

Volgens Jolande Sap (GroenLinks) is het rapport vooral aandachtstrekkerij van de PVV, maar lost het de crisis niet op. Het is bovendien schadelijk voor Nederland als handelsnatie, twittert zij.

In het rapport concludeert het bureau dat de euro Nederland de afgelopen tien jaar heeft opgezadeld met een 'aanzienlijk welvaartsverlies'. Vergelijkbare landen zonder euro zoals Zweden en Zwitserland deden het economisch stukken beter, aldus de onderzoekers.


De Jager: Euro bracht veel voordeel (Foto: Novum)