Wetenschapper Paul Callaghan overleden

Sir Paul Callaghan, een Nieuw-Zeelandse wetenschapper die internationale faam verwierf door zijn werk in moleculaire natuurkunde, is aan darmkanker overleden. Dat heeft een adviseur van de Nieuw-Zeelandse premier John Key zaterdag bekendgemaakt. Callaghan was 64 jaar.

Callaghan genoot bekendheid door zijn werk met magnetische resonantie, een onderzoeksveld dat praktisch toegepast wordt in de gezondheidszorg en industriële productie. Daarnaast was hij een nanowetenschapper en bestudeerde hij de eigenschappen van materie op atomair niveau.

Zijn werk leverde Callaghan een fellowship op aan de Royal Society in Londen. In 2009 werd hij tot ridder geslagen. Twee jaar later - hij wist toen al dat hij aan kanker leed - werd hij uitgeroepen tot Nieuw-Zeelander van het jaar.

Callaghan was een groot voorstander van het vercommercialiseren van wetenschap. In 2004 richtte hij Magritek op, een bedrijf dat beeldvorming met magnetische resonantie (MRI) en kernspinresonantie (NMR) toepaste in industriële en onderzoeksdoeleinden.