Boete voor dronken Koninginnedagvierder

De Amsterdamse politie gaat op Koninginnedag boetes uitdelen aan dronken feestvierders. Laveloze bezoekers kunnen een bon krijgen van 70 euro. Dat kondigde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag aan op de lokale zender AT5. Alcoholgerelateerde incidenten zijn hem al langer een doorn in het oog.

Van der Laan opperde eerder om comazuipers hun eigen ambulancerit te laten betalen. Dat plan bleek echter onhaalbaar, onder meer omdat verzekeraars tegen waren.

De burgemeester hoopt dat het vooruitzicht op een boete voor openbare dronkenschap mensen aanspoort voorzichtiger te zijn met alcohol. De boete kan bovendien gemakkelijk oplopen tot 340 euro als iemand zich ook schuldig maakt aan geweldpleging. "Wel iets om rekening mee te houden."

Een maatregel die vorig jaar gold tijdens Koninginnedag, waarbij supermarkten, winkels en particulieren per persoon maar één alcoholische consumptie mochten verkopen, is van tafel. Volgens Van der Laan werkte dat niet, onder meer omdat een sixpack bier ook als één consumptie kan worden gezien. Wel wil hij afspraken maken met ondernemers zodat die hun verantwoordelijkheid nemen.


Boete voor dronken Koninginnedagvierder (Foto: Novum)