Noord-Korea wil satelliet lanceren

Noord-Korea wil volgende maand een langeafstandsraket lanceren om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Dat werd vrijdag bekendgemaakt door de Koreaanse Commissie voor Ruimtevaarttechnologie. Enkele weken geleden besloot Pyongyang nog de uraniumverrijking op te schorten en nucleaire en rakettesten te schrappen. Het besluit wordt door de Verenigde Staten en Zuid-Korea dan ook gezien als een provocatie.

Noord-Korea beweert dat de lancering van de satelliet onderdeel uitmaakt van het vreedzame ruimtevaartprogramma van het land. De ruimtevaart is uitgezonderd van overeenkomsten tot ontwapening. De Verenigde Staten en Zuid-Korea menen echter dat Noord-Korea het ruimtevaartprogramma als dekmantel gebruikt voor het testen van rakettechnologie.

De raket wordt ergens tussen 12 en 16 april gelanceerd, drie jaar na een vergelijkbare lancering. De lancering van april 2009 was volgens Noord-Korea bedoeld om een communicatiesatelliet de ruimte in te sturen. Het Westen zag de lancering als een schending van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die Noord-Korea verbieden zich bezig te houden met nucleaire activiteiten en rakettesten.