Plasman: Geschokt door gedrag VUmc

Advocaat Peter Plasman zegt geschokt te zijn door het gedrag van de raad van bestuur-voorzitter Elmer Mulder van het VU medisch centrum. Dit zei hij zaterdagavond in Nieuwsuur.

Volgens de strafrechtgeleerde heeft het VUmc overduidelijk het beroepsgeheim geschonden door producent Eyeworks twee weken lang met 35 verborgen camera's alles te laten filmen op de spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis voor het RTL-programma 24 Uur: Tussen Leven En Dood.

Namens drie patiënten gaat Plasman komende week een klacht indienen bij de officier van justitie tegen zowel het VUmc als het Eyeworks van Reinout Oerlemans.

Volgens de advocaat is de zaak niet moeilijk: "Het is een heel simpel artikel en dat zegt dat iemand die een beroepsgeheim heeft en dat beroepsgeheim opzettelijk schend strafbaar is. En zo simpel is het; er is sprake van schending van het beroepsgeheim door derden informatie te verschaffen; door ze te laten meekijken en meeluisteren in het gesprek tussen arts en patiënt."

Voor RvB-voorzitter Mulder van het VUmc heeft Plasman geen goed woord over: "Het is uitermate verontrustend dat een dergelijke functionaris, voorzitter van een ziekenhuis, zo tegen het medisch beroepsgeheim aankijkt. Er is geen sprake van enige spanning tussen informatieplicht en recht op privacy. Ik vind het schokkend."

De advocaat zegt dat zijn cliënten de aanklacht in willen dienen omdat het een principekwestie is. Plasman hoopt hiermee dat voor alle artsen in Nederland het medisch beroepsgeheim nogmaals duidelijk wordt gemaakt.


Plasman: Geschokt door gedrag VUmc (Interview vanaf 4:04)