Geen grote problemen op spoor

De problemen waar het treinverkeer vrijdag en zaterdag mee kampte zijn zondag uitgebleven. Dat melden de NS en ProRail.

De treinen rijden zondag voor het eerst volgens een aangepaste dienstregeling. Dat houdt in dat er minder intercity's rijden. "Dit geeft ruimte om storingen te verhelpen zonder dat dit op het spoor grote gevolgen heeft", zegt een woordvoerder van ProRail. "Als er veel treinverkeer is, leidt een storing al snel tot files en dan heb je al snel grote problemen."

Vrijdag en zaterdag was de dienstregeling al licht aangepast, maar niet zo zwaar als zondag en maandag. Vrijdagnacht en zaterdagnacht zijn honderden medewerkers van NS en ProRail ingezet om storingen te voorkomen of snel op te lossen.

Ook zondagnacht wordt extra personeel ingezet, maar dat is volgens de woordvoerder van ProRail geen garantie dat er geen problemen zijn in de ochtendspits. "Er vormen zich ijsblokken onder de treinen die er onderuit kunnen vallen. Als dat net boven een belangrijke wissel gebeurt, zal die vastlopen. Zoiets valt niet te voorkomen."

De Maatschappij voor Beter OV kan zich overigens niet vinden in de maatregel om minder intercity's te laten rijden. De organisatie zegt verbijsterd te zijn over 'dit schaamteloze gebrek aan ambitie' en wijst erop dat van extreem winterweer geen sprake is. "Dan toch de reizigers afschepen met een uitgeklede winterdienst is onaanvaardbaar." Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) zou de maatregel dan ook moeten verbieden.