Frans hof blijft bij veroordeling Scientology

Een Frans hof van beroep blijft bij de veroordeling van de Scientology-kerk voor fraude. Dat maakte het hof donderdag bekend. De Franse tak van Scientology werd ervan beschuldigd leden en nieuwkomers onder druk te hebben gezet om grote sommen geld te betalen voor twijfelachtige remedies. De zaak stamt uit 2009.

Scientology, een boekhandel van de sekte en zes leiders van de organisatie werden in 2009 veroordeeld. Er werd een boete van zeshonderdduizend euro opgelegd en vier leiders van de sekte kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen variërend van tien maanden tot twee jaar. De andere twee kregen boetes. Deze straffen blijven gehandhaafd.

Karin Pouw, woordvoerster van Scientology in Los Angeles, veroordeelde de uitspraak als een gerechtelijke dwaling. "De sfeer in de rechtbank was zo bevooroordeeld dat de advocaten van de verdediging uit protest zijn weggelopen uit de zitting, ze weigerden uit oogpunt van hun geweten deel te nemen aan een proces dat was verworden tot een poppenkast."

Pouw verklaarde dat Scientology in cassatie wil gaan. Daarnaast wil de sekte een klacht indienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Scientology wordt in de Verenigde Staten, Spanje en Zweden erkend als religie. In Frankrijk is dat niet het geval. De sekte werd in 1954 opgericht door sci-fi-schrijver L. Ron Hubbard. Volgens Scientology kan technologie de geest verruimen en helpen bij het oplossen van problemen.