'Aantal cultuurtoeristen Amsterdam naar 5 miljoen'

Het aantal bezoekers van Amsterdamse musea stijgt na dit jaar tot vijf miljoen. Die verwachting spreekt directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes maandag uit in NRC Handelsblad. In 2011 waren het er ongeveer 3,5 miljoen.

Afgelopen jaar steeg het aantal toeristen ook al, terwijl er geen echt grote evenementen waren georganiseerd. Ook moeten het vernieuwde Rijksmuseum en Stedelijk Museum hun deuren nog openen. "Nu al trekken de culturele instellingen rond het Museumplein 3,5 miljoen bezoekers. Nergens in Nederland worden op een vergelijkbaar klein oppervlak dergelijke aantallen gerealiseerd."

Het toenemend cultuurtoerisme is een internationaal verschijnsel, schrijft Pijbes. Hij wijst naar Londen, waar bij Trafalgar Square en de National Gallery een voetgangersgebied is gecreëerd. Ook in Rome en Florence worden auto's geweerd uit gebieden met culturele instellingen.

Het drukstbezochte museum van Amsterdam (en Nederland) was afgelopen jaar het Van Gogh Museum, met 1,6 miljoen bezoekers. Op de tweede plek kwam het Rijksmuseum met een miljoen belangstellenden. De musea in de drie grote steden trokken vorig jaar bij elkaar ruim vijf miljoen bezoekers.


'Aantal cultuurtoeristen Amsterdam naar 5 miljoen' (Foto: Novum)