Beatrix alsnog voor staatsbezoek naar Oman

Koningin Beatrix brengt in januari een staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten en aan Oman. Ze wordt vergezeld door Prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag.

Op uitnodiging van president Khalifa bin Zayed Al Nahayan bezoekt Beatrix van 8 tot en met 10 januari de Verenigde Arabische Emiraten. Van 10 tot en met 12 januari vindt op uitnodiging van sultan Qaboos bin Said het eerder uitgestelde staatsbezoek aan Oman plaats.

Beatrix was in maart ook in Oman. Dit was echter een privébezoek en geen staatsbezoek. Dat werd uitgesteld vanwege de onrust die toe heerste in de Golfstaat.

De gang van zaken rond deze reis oogstte kritiek in de Tweede Kamer. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte eerst bekend dat Nederland en Oman 'in goed overleg' hadden besloten het staatsbezoek uit te stellen. Twee dagen later schreef minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan de Tweede Kamer dat Beatrix de uitnodiging van de sultan voor een privédiner wel heeft geaccepteerd.

PVV-leider Geert Wilders noemde het dom dat Beatrix aanschoof bij de sultan. De PvdA verweet het kabinet een 'zigzagkoers' en GroenLinks sprak van 'discutabel compromis'. Premier Mark Rutte (VVD) gaf later toe dat de communicatie 'ongelukkig' was geweest maar onderstreepte wel dat de sultan een 'bevriend staatshoofd' is.


Beatrix alsnog voor staatsbezoek naar Oman (Foto: Novum)