Negen aanhoudingen bij scholierenprotest

De politie in Amsterdam heeft woensdagmiddag negen scholieren opgepakt bij de demonstratie op het Museumplein. Op het plein hadden zich zo'n duizend leerlingen van het middelbare scholen verzameld om te demonstreren tegen de zogenoemde 'ophokuren' in het middelbaar onderwijs.

Volgens de politie was de sfeer op het plein 'behoorlijk onrustig'. De meeste jongeren zijn opgepakt vanwege het gooien van vuurwerk.

De scholieren demonstreerden omdat minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) de lesurennorm wil verhogen naar 1040 uur. De scholieren vrezen dat ze daardoor 'opgehokt' worden zonder daadwerkelijk les te krijgen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) had de scholieren opgeroepen om te gaan staken. De bond had een opkomst van vijf- tot tienduizend leerlingen aangekondigd. Grote afwezige was minister Van Bijsterveldt. Ze wilde de demonstranten niet toespreken omdat ze eerst wil afwachten of de Eerste Kamer instemt met de wetswijziging.

Een eerdere scholierendemonstratie van het LAKS over de 1040-urennorm was in 2007 ook al onrustig. De organisatie riep de deelnemers daarom met klem op de sfeer vreedzaam te houden.