PvdA hekelt 'puinhoop' in Europa

De Europese regeringsleiders hebben een 'ongelooflijke puinhoop' gemaakt van de aanpak van de crisis rondom Griekenland. Dat heeft PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zaterdag gezegd in een Kamerdebat over de schuldencrisis.

"Wij hebben er steeds minder vertrouwen in dat dit gezelschap regeringsleiders bezig is het probleem echt op te lossen", zei Plasterk. De rekening loopt intussen op. Plasterk wees op een uitgelekt rapport waaruit blijkt dat Griekenland inmiddels minstens 252 miljard euro steun van de andere EU-landen nodig heeft om niet failliet te gaan.

Plasterk wees erop dat de Europese regeringsleiders het op 21 juli eens werden over de hoofdlijnen van een hulppakket voor Griekenland. De uitwerking daarvan zou binnen twee weken volgen, bracht Plasterk in herinnering. "Inmiddels waaien de herfststormen door Den Haag en hebben we nog steeds niets gehoord. Nu is een besluit weer uitgesteld naar woensdag."

Het Kamerdebat van zaterdag gaat over de Nederlandse inzet op de Europese top die zondag plaatsvindt. Op deze top moet een principeakkoord worden gesloten over de aanpak van de schuldencrisis. Of dat lukt, is onzeker. Woensdag vindt nog een eurotop plaats.

De coalitiepartijen VVD en CDA maakten zaterdag duidelijk dat zij het kabinet de vrije hand geven om in Europa te onderhandelen. Zij willen het resultaat pas achteraf beoordelen. Een voorwaarde is wel dat premier Mark Rutte (VVD) in Brussel geen onomkeerbare stappen zet. Dat heeft Rutte al toegezegd.

De PvdA, die tot nu toe het kabinet steunt bij de aanpak van de schuldencrisis, wil onder meer dat de afwaardering van Grieks schuldpapier omhoog gaat. Ook pleit de PvdA voor een financiële transactietaks, die ontwrichtende speculaties met flitskapitaal moet tegengaan.

De gedoogpartij PVV begrijpt niet dat er nog over verdere hulp aan Griekenland wordt gesproken. "Hoe gek kun je zijn?" vroeg PVV-Kamerlid Tony van Dijck zich hardop af. Volgens de PVV'er weigert Griekenland orde op zaken te stellen.