Politici Arizona willen grenshek bouwen

Politici in de Amerikaanse staat Arizona zijn geld aan het inzamelen om de bouw van een hek bij de grens met Mexico te bekostigen. Het hek moet illegale migranten en drugssmokkelaars buiten de deur houden.

Het idee om het geld in te zamelen komt van Steve Smith, een Republikeinse senator in Arizona. Volgens Smith heeft hij sinds juli omgerekend zo'n 190 duizend euro ontvangen van mensen uit het hele land. Op de website die Smith heeft opgezet worden mensen opgeroepen 'de wereld de vastberadenheid en de positieve instelling van de Amerikaanse bevolking te tonen'.

Smith erkent dat er nog lange weg is te gaan. De 190 duizend euro is goed voor zo'n achthonderd meter hekwerk. Om de hele grens af te sluiten is ruim 25 miljoen euro nodig.

Volgens critici van het plan is het een misplaatst idee dat niet alleen niet zal werken, maar ook veel te duur is. Smokkelaars weten dergelijke barrières vaak te omzeilen door er doorheen te rijden, eroverheen te klimmen, drugs over het hek te katapulteren of tunnels te graven. Afgelopen week werden in het zuidoosten van Arizona nog twee drugssmokkeltunnels gevonden.

Smith en andere voorstanders van het hek hebben maling aan deze kritiek. Ze vinden dat de federale overheid te weinig doet om de grenzen te beveiligen. Ook als het hek niet wordt afgebouwd, is het project een duidelijk signaal aan de federale overheid, aldus Smith.

Ondanks het geringe bedrag dat tot dusver is ingezameld zal de bouw volgens Smith in 2012 beginnen.


Politici Arizona willen grenshek bouwen (Foto: Novum)