Gascoigne: "Vier flessen whiskey en zestien lijntjes per dag"

Voormalig topvoetballer Paul Gascoigne heeft in een interview met de Engelse tv-zender ITV1 een boekje opengedaan over zijn periode in zijn leven nadat hij een punt zette achter zijn voetballoopbaan.  In een emotioneel interview onthulde de Engelsman dat hij na zijn voetballoopbaan maandenlang niet at en geen water dronk, maar per dag vier flessen whiskey en zestien lijntjes coke naar binnen werkte.

De voormalig Engels international was tussen 1985 en 2004 op de voetbalvelden te bewonderen. In 2004 nam Gascoigne afscheid van het voetbal: "Ik lééfde voor het voetbal, daar werd ik voor wakker. Maar dat was ineens verdwenen. Dus dacht ik: Shit, wat nu?" Hij raakte verslaafd aan de drank en drugs: "Ik dronk vier flessen whisky per dag. De zwaarste tijd was toen ik vier maanden lang niet at en geen water dronk. Hoe ik dat volhield? Cocaïne!"

"En daar kon ik op een gegeven moment niet meer mee stoppen. Ik snoof zeker 16 lijntjes per dag. Ik ging toen naar een afkickcentrum en het duurde drie weken, voor ik weer water dronk", aldus de voormalig speler van onder meer Newcastle United, Tottenham Hotspur, Lazio Roma, Glasgow Rangers en Everton.


Paul Gascoigne doet een boekje open over zijn donkere periode (Foto: Pro Shots)

Gascoigne werd door velen gezien als de beste voetballers van zijn generatie, maar mede door zijn mentale problemen en drank- en drugsprobleem kon hij dit nooit waarmaken. Zowel op het veld als op privégebied maakte hij er een zooitje van. In mei 2008 probeerde Gascoigne, nadat hij een tijd in een psychiatrische inrichting had gezeten, zich zelfs van het leven te beroven in het Londse hotel Millennium.

Ook vorig jaar kwam Gascoigne opnieuw negatief in het nieuws, nadat hij werd opgepakt wegens rijden onder invloed. Een rechtbank in Newcastle veroordeelde de Engelsman tot acht weken voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van drie jaar. Volgens de ademtest had Gascoigne vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

In het interview met ITV1 liet de voormalig topvoetballer weten dat hij nog steeds, ondanks dat hij al een jaar geen alcohol en drugs heeft ingenomen, moet vechten tegen 'de demonen' in zijn lichaam. "Vijftien jaar heb ik gedacht dat ik dat spul wel aankon, maar niet dus. Telkens ging het mis, en dan begon ik weer met drinken."

Wel gaf Gascoigne toe dat hij zijn drankprobleem inmiddels onder controle heeft: "Ik denk dat ik nu geleerd heb dat ik ook lol kan hebben zonder drank. En als ik weer ga drinken, zal het weer mis gaan en weet ik hoe het zal eindigen: in een kist."