Tot 3 jaar cel geëist tegen sigarettensmokkelaars

Tegen de leider van een groep sigarettensmokkelaars, een 51-jarige inwoner van het Drentse Roden, is dinsdag bij de rechtbank in Leeuwarden drie jaar cel geëist. De Rodenaar zou de touwtjes stevig in handen hebben gehad bij de smokkel van miljoenen valse merksigaretten vanuit China naar Europa. De sigaretten kwamen binnen via de haven van Hamburg en werden vandaaruit verspreid naar onder meer Nederland en Groot-Brittannië.

Eind januari 2009 werden in drie trailers in Roden, Surhuisterveen en Frieschepalen 18,5 miljoen nagemaakte Marlboro-sigaretten aangetroffen. In een vierde trailer, volgens het Openbaar Ministerie van een eerder transport, zaten nog eens 6,5 miljoen valse sigaretten van het merk L&B.

De sigaretten werden vervoerd in de vrachtwagens van een transport- en verhuurbedrijf in Frieschepalen. Tegen de 49-jarige eigenaar van dat bedrijf eiste het OM een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf.

Dezelfde straf werd geëist voor de twee zoons van de verhuurder van 23 en 27 jaar die achter het stuur van de vrachtwagens zaten. Een 49-jarige man uit Leeuwarden zou de transporten hebben georganiseerd. Het OM eiste tegen hem een celstraf van anderhalf jaar. Zijn zoon reed in een personenauto achter de transporten aan. Hij hoorde een werkstraf van 180 uur tegen zich eisen.

De Rodenaar zou zich volgens justitie ook op grote schaal hebben beziggehouden met het verhandelen en telen van wiet. Daarvoor en voor het geld dat hij zou hebben verdiend met de sigarettensmokkel kan hij nog een ontnemingsvordering van het OM tegemoetzien. De vrachtbrieven van de smokkeltransporten werden op aangeven van de Rodenaar vervalst.

Volgens de vrachtbrieven zat er 'Sammelgut' in de trailers. Eerst was het de bedoeling om zogenaamd kinderschoenen te vervoeren, maar de verdachten wisten niet hoe ze dat woord in het Duits moesten vertalen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.