'Bos spiegelde risico's te rooskleurig voor'

Oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) heeft de risico's van een garantieregeling waar banken na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 een beroep op konden doen, te rooskleurig voorgesteld. Dat zei Onno Ruding (CDA) maandag voor de commissie-De Wit.

Ruding, oud-minister van Financiën en ex-bankier, was de eerste die onder ede moest getuigen voor de parlementaire enquêtecommissie die de aanpak van de kredietcrisis onderzoekt.

Nadat die crisis in het najaar van 2008 in volle hevigheid losbarstte, gaf het kabinet een garantieregeling van tweehonderd miljard uit. Dat moest het vertrouwen tussen banken op peil houden, zodat ze elkaar geld zouden blijven lenen.

Ruding uitte kritiek op een uitspraak van Bos dat deze regeling geen risico's zou opleveren voor de Nederlandse staat. "De kans is zeker aanwezig dat de garantieverstrekker er verlies op lijdt", stelde hij. "Dat is het karakter van het beestje."

"Als de minster zegt dat hij zeker weet dat er geen risico's zijn, nee, dat zou ik niet gezegd hebben", aldus Ruding.

De commissie onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit spreekt maandag verder nog met onder anderen de oud-Kamerleden Frans de Nerée tot Babberich (CDA) en Kees Vendrik (GroenLinks). De verhoren duren in totaal vijf weken. Ook oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) en Bos zullen worden verhoord.