Steun voor Israëlische aanval op Iran

De Israëlische regering kan op steun bij de bevolking rekenen als zij zou besluiten tot militair ingrijpen tegen Iran. Dat blijkt uit een donderdag in het dagblad Haaretz gepubliceerde opiniepeiling.

Premier Benjamin Netanyahu uitte onlangs wederom zijn verontrusting over het Iraanse nucleaire programma en bekend is dat binnen het kabinet wordt gesproken over de mogelijkheid van pro-actief militair ingrijpen tegen Iran.

Woensdag deed het Israëlische leger een succesvolle test met een ballistische langeafstandsraket. De raket, van het type Jericho, kan worden uitgerust met een nucleaire lading en heeft een zo groot bereik dat Iran getroffen zou kunnen worden.

Een meerderheid van 41 procent van de ondervraagden is voor militair ingrijpen tegen het Iraanse nucleaire programma, omdat men ervan overtuigd is dat het is bedoeld om kernbommen te kunnen vervaardigen. Bijna net zoveel ondervraagden - 39 procent - zijn echter tegen, met het argument dat de joodse staat zou kunnen rekenen op een dodelijke tegenaanval en een crisissituatie zou ontstaan in de hele regio. Twintig procent van de ondervraagden had geen mening.

Hoewel het aantal voor- en tegenstanders vrijwel gelijk is, is het opmerkelijk dat zoveel Israëliërs kiezen voor harde actie tegen Iran, terwijl dat land woensdag nog heeft laten weten zonder pardon te zullen terugslaan.

Het is de vraag of Netanyahu in ernst overweegt om Iran aan te vallen of alleen maar probeert de internationale gemeenschap tot een harder standpunt tegen Iran te verleiden.